/ БГНЕС
Президентът Радев: Икономиката ни трябва да се преструктурира
100978
Президентът Радев: Икономиката ни трябва да се преструктурира
  • Президентът Радев: Икономиката ни трябва да се преструктурира
Българската икономика трябва да бъде преструктурирана. Това заяви президентът Румен Радев на икономически форум, посветен на мерките за насърчаване на брутния вътрешен продукт. Той акцентира на демографския проблем у нас.

"Времето пред нас неумолимо изтича. Икономиката ни е поставена пред редица сериозни предизвикателства - и във вътрешен, и особено в глобален план. Тя трябва да се преструктурира и затова е дошло време за важни решения със стратегически хоризонт", заяви държавният глава.
 
Във форума участват вицепремиерът Томислав Дончев и министри от кабинета, както и представители на националните работодателски организации, на институциите и икономически анализатори. Президентът Радев благодари на организаторите и участниците, отбелязвайки силното, по думите му, присъствие на правителството, като коментира, че най-важното в процеса на изграждане на силна, конкурентоспособна и устойчива икономика е откровеният и навременен диалог между всички участници в процеса.

БГНЕС

По думите на Румен Радев е важно да знаем какво е състоянието на икономиката ни като постижения, проблеми и тенденции, както и какво е нивото ни на амбиции, какви цели си поставяме, и също така и как да ги постигнем. Никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата, в лицето на трите власти, не създаде необходимата благоприятна среда, коментира Радев, добавяйки, че и никое държавно управление не може да бъде успешно, ако няма зад гърба си силна и ефективна икономика. Според него е важно да се уточни системата от критерии за анализ и сравнение.
 
"Много е важно с кого, как и кога се сравняваме. Дали ще сравняваме България на днешния ден с това, което ни очаква като мащабни промени и образ на икономиката в един глобален план. И разбира се, каква е нашата готовност за тези процеси, които предстоят", коментира президентът Радев.

БГНЕС

Той постави и въпроса достатъчен ли е този темп на икономически растеж, като добави, че дистанцията между нас и страните от Централна и Източна Европа се увеличава. Радев засегна и темата за чуждестранните инвестиции, като определи като добра новина нарастването им с 10% тази година, но също така коментира, че най-важно е да се види какъв е характерът, структурата на тези инвестиции, защото само инвестиции в индустрията могат да гарантират устойчив икономически темп на развитие.

Важно е и да обсъдим кои са факторите, които отблъскват чуждестранните инвестиции, добави Румен Радев. Като актуален той определи въпроса дали не продължаваме да опитваме да привличаме така необходимите ни чуждестранни инвестиции с фактори, имали значение преди години - като ниски данъци, ниско платена работна ръка.

БГНЕС

Президентът очаква и обсъждането на въпроси като какъв е делът на производствата с ниска добавена стойност, на иновативните предприятия, както и дали фирмите у нас са равнопоставени, когато става въпрос за достъпа до еврофондове и обществени поръчки. Дали бизнесът е доволен от качеството и предвидимостта на законотворческия процес - президентът определи като много важен въпрос.
 
Радев коментира също, че икономиката е все по-голям заложник на демографията. Изчерпана ли е тя откъм човешки ресурси и технологии, готови ли сме за големите предизвикателства на бъдещето, постави още въпроси президентът Румен Радев.

БГНЕС

БТА