„Росатом” обмисля излизане от проекта АЕЦ „Белене”
„Росатом” обмисля излизане от проекта АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Руската държавна компания „Росатом” може да се откаже от строителството на българската АЕЦ „Белене”, съобщи Агенция Фокус, цитирайки информационна агенция Интерфакс. Причина за възможния отказ е фактът, че не е било подписано допълнително споразумение, което е довело до отлагане на началото на реализацията на основния договор.

Руската държавна енергийна компания Росатом обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене” в България, пише френският „Трибюн”, цитиран от РИА Новости. От руската държавна атомна корпорация са съобщили, че решение за това все още не е взето. Изданието се позовава на вътрешен документ на Атомстройекспорт, в който инженеринговата компания информира Росатом, че „планира да се откаже от участие в строителството на българската АЕЦ „Белене” с мощност 2 гигавата”. Причина за такова решение на компанията Атомстройекспорт, спечелила търга за строителството на АЕЦ „Белене” през 2006 г., е станало забавянето от българското правителство, което по никакъв начин не е решило въпроса с финансирането на проекта, отбелязва вестникът.

Изданието пише, че България, където през 2009 г. настъпват политически промени, довели до сериозно влошаване на отношенията с Москва, е възмутена от нарастването на цената на проекта: „първоначално строителството на АЕЦ било оценявано от Росатом на четири милиарда евро, а сега компанията иска 6,4 млрд. евро”.

„В края на януари настъпва критичен момент във вземането на решение по проекта АЕЦ „Белене”, допълва вестникът, цитирайки вътрешния документ на Атомстройекспорт, датиращ от 28 януари 2011 г. В документа се отбелязва, че „по парадоксален начин провалът на проекта се обърнал в ползва на Атомстройекспорт, доколкото това ще позволи на компанията да получи 200 млн. евро като компенсации, докато печалбата от строителството на станцията не би превишила 150 млн. евро”.

Според данни на вестника Атомстройекспорт се е обърнала към ръководителя на Росатом Сергей Кириенко с искане да подаде иск срещу българската Националната електрическа компания в арбитражен съд.

По-рано днес пресслужбата на Атомстройекспорт, съобщи, че руският концерн е готов през 2011 г. да започне изграждането на АЕЦ „Белене” в България, при условие, че бъде подписана цялата необходима документация.

В средата на януари енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че все още има вероятност България да се откаже от проекта за АЕЦ „Белене” и да се насочи към построяването на седми и осми блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Двете страни все още имат различни позиции относно цената на бъдещата централа. В меморандума е записано, че „Белене” не трябва да е по-скъпа от 6,3 млрд. евро, като според руснаците това е най-ниската възможна цена. България обаче твърди, че цената на централата трябва да бъде около 5 млрд. евро.