Ромите знаели как да не плащат дългове и данъци
Ромите знаели как да не плащат дългове и данъци / DarikNews.bg, архив

Най-големите проблеми на частните съдебни изпълнители в България са длъжниците от малцинствата, защото често се случва те да си сменят адресите на местоживеене и дори си продават имотите без нотариални актове. Това заяви в интервю за Дарик първият частен съдебен изпълнител в Пловдив Мариана Обретенова, която е и преподавател, активен участник в създаването на сборници за работата на КЧСИ.

Ромите продават имотите си без нотариални актове, защото по този начин избягват плащането на задълженията си, обясни тя. Дълговете обаче продължават да се трупат и то най-вече към електроразпределителните дружества, ВиК, общинската служба за местни данъци и такси и други институции.

Дори се стига до случаи, в които се подават сигнали срещу частни съдебни изпълнители в Комисията по дискриминация, като исканията на ромите са свързани с опрощаване на дълговете по делата, припомни Мариана Обретенова, която самата е жертва на такава схема.

Българският ГПК дава много права на длъжниците и това трябва да се промени, категорична е Обретенова. Едни от най-големите законодателни проблеми при частното съдебно изпълнение са свързани с публичната продан на недвижими имоти и с постановлението за възлагане на същите. Последното дава възможност на няколко съдебни изпълнители да продават един и същ недвижим имот и то на различни цени, а това не може да бъде контролирано.

От Камарата на частните съдебни изпълнители ще настояват за промени в ГПК в това направление. Имотите, които участват на публична продан, не трябва да се облагат с ДДС, смята още Мариана Обретенова. Това затруднява наддавачите в публичната продан, което е свързано именно с проблема с едновременните продажби на един имот.

В западните страни е нормално да си платиш дълговете и да се стремиш да не изпаднеш във фалит, но ако се случи, да знаеш как да започнеш отначало. Хората са отговорни и не страдат от факта, че загубват имущество.

В България народопсихологията е съвсем различна, защото хората са с нагласата, че ако си работил цял живот за семейството си, теглил си кредити и си задължен към определена институция, всички са длъжни да те чакат.

"Наясно сме, че цялата държава е в трудно икономическо положение, но никой не е виновен за решенията, които са взели изпадналите в задължение граждани. За теглените кредити и натрупаните сметки, не могат да бъдат винени нито съдебните изпълнители, нито съдът, който издава съдебните решения, а най-малко кредиторите, които искат да си съберат задълженията", допълни специалистът.

Не мисля, че е възможно да се злоупотребява с данни на ЧСИ, коментира Марияна Обретенова, във връзка със създаването на единна електронна система за работа на гилдията. Проверки на частните кантори винаги е имало и винаги ще има. Изключително полезно е да има вътрешен контрол в гилдията - това е свързано, както с уеднаквяване на практиката, така и със своевременна превенция срещу порочни практики.