Родриго Рато напуска предсрочно МВФ
Родриго Рато напуска предсрочно МВФ / netinfo

Генералният директор на Международния валутен фонд, испанецът Родриго Рато, обяви намерението си да напусне поста през октомври - две години преди изтичането на мандата му.

"Взех това решение по лични причини. Семейни обстоятелства и отговорности, по-специално свързани с образованието на децата ми, са причината да се откажа от задълженията си по-рано от предвиденото", обясни 58-годишният Рато в комюнике, цитирано от АФП.

Назначен на 4 май 2004 г., той пое поста на 7 юни 2004 г. за срок от пет години. Рато уточни, че ще се оттегли малко преди общите събрания на МВФ и Световната банка на 19 и 20 октомври."Макар и взето по лични причини, в професионално отношение това не бе лесно решение", подчерта Рато. Баща на три деца, бившият министър на икономиката на Испания, където постигна"икономическо чудо", се надяваше да остави отпечатък в историята на МВФ, предприемайки най-амбициозните реформи от основаването му през 1945 г.

Още не се споменава име на евентуалния му заместник, но той трябва да бъде европеец. Съгласно неписаното правило, САЩ избират шефа на Световната банка, а европейците - на МВФ. Традицията трябва да бъде спазена още повече, след като американецът Робърт Зелик бе определен да ръководи от 1 юли Световната банка.