Роднините излязоха от ДФ „Земеделие”
Роднините излязоха от ДФ „Земеделие” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

От 1 август в Държавен фонд „Земеделие” вече не работят служители с роднински връзки помежду си, съобщи изпълнителният директор Димитър Тадаръков. Още при встъпването си в длъжност преди около два месеца той обяви намерението си да прекрати тази практика на съвместна работа между свързани лица.

Откритите досега нередности при ползването на средства от фонда са 61 на общо стойност 25 млн. лв., съобщи още Тадаръков. Той уточни, че 19 млн. лв. вече са възстановени, а за останалите има изпълнителни листове и съдебни производства по събирането им.

До края на август ще бъдат сключени и последните договори по програма САПАРД на Европейския съюз, чието действие спира на 12 октомври, защото страната ни вече се присъедини към общността. Интересът за финансиране обаче все още е голям и проектите, за които няма да достигнат пари, са за над 50 млн. лева, съобщи Димитър Тадаръков. Той коментира, че вероятно няма друга европейска програма, действала у нас, по която всички предвидени средства да са усвоени.

С подписаното споразумение с над 10 търговски банки неотдавна се създават условия земеделските производители, които имат право на евросубсидии за дейността си, на практика да ги получават предварително, заяви още директорът на фонда. Кредитните институции ще отпускат заеми на стопаните в размера на субсидиите през януари или февруари, а когато европарите бъдат преведени, Разплащателната агенция ще ги изплаща на банките. Това означава, че производителите ще имат свежи пари около 10 месеца в аванс, поясни Тадаръков. Той припомни, че за тази година фермерите ще получат общо 200 млн. евро, за следващата 240 млн. евро, за 2009 – 281 млн. евро и за 2010 – 321 млн. евро.