Революционният Boing 787 харчи 20 % по-малко гориво
Революционният Boing 787 харчи 20 % по-малко гориво / снимки: БГНЕС
Американската компания Boeing („Боинг”) представи в неделя новия си модел 787 Дриймлайнър в завода на компанията в Еверет, на 40 км северно от Сиатъл, предаде Асошиейтед прес.

В присъствието на представители на всяка от авиолиниите, които вече са поръчали новия модел, гигантският завод отвори широко врати, докато самолетът бавно бе придвижен напред под звуците на песен, композирана специално за модела 787 Дриймлайнър.

Качествата на тази машина с два реактивни двигателя вече успяха да убедят 46 клиента да купят 642 самолета. Каталожната цена на 787 е между 146 и 200 млн. долара.

Американската компания си е поставила за цел да продаде от първия си нов модел от 13 години насам близо 2000 броя до 2023 година.

Моделът 787 е конструиран в три
Революционният Boing 787 харчи 20 % по-малко гориво
netinfo
версии с от 210 до 330 места и е революция в сектора, където до този момент алуминият бе най-използваният материал. Самолетът ще се произвежда с до 50 процента композитни материали, като въглеродни фибри.

По-устойчиви и трайни, композитните материали правят самолета по-лек и съответно по-икономичен - основният коз на 787 придоби ново значение в момент, когато цените на петрола са високи.

Дриймлайнър в сравними условия на полет ще изразходва с 20 процента по-малко гориво от днешните самолети със същия размер, посочва Boeing, като подчертава и ползите за околната среда.

Сред останалите иновации на 787 е командната система, която вече не е хидравлична, а електрическа, удобните места в кабината, по-големите люкове, както и поддържането на по-висока влажност на въздуха, което дава по-голям комфорт при пътуване в сравнение със сегашните модели.