Реколтата от грозде е слаба, но ще напълни избите, смята Найденов
Реколтата от грозде е слаба, но ще напълни избите, смята Найденов / cнимкa: Dariknews.bg, Живка Тодорова

Реколтата от грозде през тази година е по-слаба от миналогодишната и от по-миналогодишната заради атмосферните условия, но е достатъчна да „напълни избите", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти край Харманли, където откри гроздобера в района.

В момента се работи по промените в Закона за виното - като администрация и като държава имаме амбицията това, което се намира в бутилките, да е вино от грозде, посочи министър Найденов. „Стандарт за виното ще има, а в момента се опитваме да убедим Европейската комисия за българската ракия, че е национален продукт", каза още Найденов. По думите му поне 25% от ракията, която правим, трябва да бъде от винен дестилат, за да успеем да убедим Европейската комисия, че е национален продукт.

„Не бързаме в налагането на стандартите, защото много бързо те могат да бъдат дискредитирани", обясни още той. „Стандартите гарантират качество. Най-важното е ние да не позволяваме в бутилките вино да има нещо, което би увредило здравето", каза министърът.

„Имаме амбиции - както слагаме ред по отношение на храните, така да стане и с виното, защото то е част от трапезата. Виждате какви усилия полагаме в момента по някакъв начин да сложим ред в това, което слагаме на трапезата - млечни и месни продукти, хляб. Мисля, че го дължим и за виното", каза още министърът.

Цената на гроздето не е тази, която очакваха производителите и определено е по-ниска от очакваната, отбеляза министърът. „Като държава можем да ограничим нерегламентирания внос на грозде от трети страни и да помогнем българското вино да излезе на нови външни пазари, които са били загубени през последните години", обясни Найденов. „Най-важното е обаче виното да се произвежда от грозде", призна още земеделският министър.

„Когато започнем да правим вино само от грозде, тогава и цената ще бъде по-друга, а когато започнем да правим и ракия от винен дестилат, от грозде - също цената ще друга", заяви той.

Подробности чуйте в аудиофайла