Рехав протест срещу телекомите
Рехав протест срещу телекомите / снимка: БГНЕС
Рехав протест срещу телекомите
37282
Рехав протест срещу телекомите
  • Рехав протест срещу телекомите

По-малко от 50 души се събраха на протеста срещу мобилните оператори в центъра на София, организиран от няколко потребителски организации. Според тях телокомите прилагат некоректни практики към своите клиенти, като не предоставят избор при подписването на договорите, изискват нереално големи неустойки от клиентите си и често пъти надписват сметките им.

Въпреки заявките на потребителските организации, на протеста пред столичния храм-паметник “Св. Александър Невски” се събраха шокиращо малко хора - по-малко от 50 души. “Протестирам против превръщането на потребителите в роби в 21 век. Беше ми надписана сметка - беше 42 лева, и след много скандали, които аз вдигнах, я свалиха до 17 лв.”, заяви участник. “Не съм пуснал нито един SMS, пишат SMS, който аз не съм пуснал”, твърди друг.

Председателят на Асоциация “Активни потребители” Богомил Николов също изрази разочарование от малкото протестиращи на площада.

“В България гласът на потребителите често не се чува. В сферата на телекомуникациите още повече. Има някаква странна ирония в това, че има голямо желание и тенденция в държавата да ни подслушват поотделно, но не желаят да ни чуят, когато сме заедно или имаме общ проблем или обща воля. Най-смущаващото в момента е това, че един от операторите започна практика да сключва договори по телефона, което е правен абсурд. Искаме тази практика да бъде пресечена още в зародиш, преди другите два оператора да са я копирали”, коментира Николов. Според него недоволството вече е чуто. “Самата информация, че ще има протест доведе до много бързо споразумение между операторите да се откажат от автоматичното подновяване на договорите”, смята Николов.

Протестиращите внесоха в Народното събрание петиция с искания към Комисията за регулиране на съобщенията и трите телекома за по-справедливи цени и качество на услугите.