Регламентираха колко далеч да са казината от децата
Регламентираха колко далеч да са казината от децата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Регламентираха колко далеч да са казината от децата
51335
Регламентираха колко далеч да са казината от децата
  • Регламентираха колко далеч да са казината от децата

Парламентът завиши изискванията към игралните зали, като прие окончателно новия закон за хазарта. Игралните заведения и казината вече ще трябва да отстоят на поне 150 метра от училища, казарми и болници в градовете с население до 50 хил. души, а в по-големите минималното разстояние ще бъде 300 метра. Също в зависимост от броя на населението е разписано и изискване за минимум 150 и 30 игрални места в залите.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че сегашният закон е морално остарял, защото е от 1999 година.

Според новия закон се увеличава отстоянието на игрални зали от учебни заведения. С него ще стане възможно голяма част от хазартните домове да излязат от жилищните квартали, така че децата да не се пристрастяват към хазарта от ранна възраст, каза вицепремиерът.

Макар че това е закон за хазарта, големите облаги от приемането на този закон са, че той ще подобри възможността децата да спортуват

- Симеон Дянков, министър на финансите

Дянков изтъкна, че за първи път има регулация за онлайн хазарта, като целта е също младото поколение да не се пристрастява. „За първи път с новата регулация върху онлайн хазарта ще стане възможно в българската хазна да влязат пари, които на сто процента ще бъдат харчени за развитие на детско-юношески спортове", каза вицепремиерът. По думите на Дянков, макар че това е закон за хазарта, големите облаги и плюс на приемането на промените са, че ще се подобри възможността децата да спортуват, а да не влизат в игрални домове от малки.

Освен, че регламентира онлайн залаганията проектът увеличава изискванията към хазартните оператори, както и условията за рекламиране.

Още икономически новини четете в Lev.bg