Регистрираха МПК „Бургас – Александруполис”
Регистрираха МПК „Бургас – Александруполис” / netinfo

Международната проектна компания за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис е регистрирана в столицата на Холандия - Амстердам. Името на компанията е „Транс Болкан Пайплайн”.

51% от капитала на компанията са за руския участник в проекта. Българското участие е 24,5% с “Проектна компания Бургас – Александруполис БГ” АД – консорциум между държавните фирми „Булгаргаз Холдинг” ЕАД и „Техноекспортстрой”. Също 24,5% е акционерното участие на гръцката страна в проекта.

Провежда се днес да се проведе първото заседание на Надзорния съвет на компанията, чийто състав е 13 души. На него се уточняват бюджетът на компанията за шестмесечния период на развитие и нейната структура.

При посещението на руския президент Владимир Путин в България беше подписан дружественият договор между участниците в Международната проектна компания „Бургас-Александруполис”.

Балканският петролопровод е с дължина 285 километра и начална мощност до 35 милиона тона петрол. Тръбата ще тръгне от Бургас и ще стигне до гръцкото пристанище на Егейско море Александруполис.