Развитието на биогоривата може да покачи цените на аграрните стоки
Развитието на биогоривата може да покачи цените на аграрните стоки / netinfo

Развитието на биогоривата може да доведе до повишаване на цените на основните селскостопански стоки през следващите десет години, предупреждават в доклад за световните земеделски перспективи за периода 2007 - 2016 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията на ООН за прехрана и земеделие, цитирани от Франс прес.

Земеделските цени в момента са по-високи заради конкретни фактори като"недостига на предлагането в резултат на засушаване или намаляването на стоковите запаси", подчертава докладът на ОИСР и ФАО, пише БТА.

Някои"структурни промени"обаче като"нарастването на търсенето на суровини за производство на биогорива и намаляването на излишъците от предходни реформи", подобно на общата земеделска политика в ЕС,"могат да задържат цените над техните исторически балансирани равнища през следващите десет години", предупреждава докладът.

"През проектния период значителни обеми от царевица в САЩ, жито и рапица в ЕС и захар в Бразилия ще бъдат използвани за производството на етанол и биодизел", което се очаква да предизвика увеличаване на цените на"растителните и, индиректно, на животинските продукти предвид нарастването на стойността на храните за добитъка", пише докладът.

Едно нарастване на земеделските цени може да бъде особено"проблематично за развиващите се страни, които са чисти вносители на хранителни стоки, както и за бедното население в градските зони", се посочва в изследването.