Разяснителна кампания на топлофикационните дружества
Разяснителна кампания на топлофикационните дружества / снимка: Sofia Photo Agency

Липсата на информираност на гражданите за начина на формиране на изравнителните сметки за топлоенергия за отоплителен сезон 2006-2007 г. налага незабавното провеждане на мащабна разяснителна кампания от страна на топлофикационните дружества.

Зад това твърдение се обединиха представители на експертната група за проверка на изравнителните сметки към омбудсмана и ръководството на „Топлофикация – София” АД на проведената днес в институцията на обществения защитник среща.

В дискусията взеха участие изпълнителният директор на „Топлофикация – София” АД Петко Милевски, Стефан Дочев от топлофикационното дружество, Любка Георгиева от Министерството на икономиката и енергетиката, Васил Лозанов от ДКЕВР, Елисавета Йотова от Столична община, Ботьо Димитров от Федерация на потребителите в България, Богомил Николов от Българската национална асоциация на потребителите, омбудсманът Гиньо Ганев, главният секретар Борислав Цеков, Росица Тоткова и представители на екипа на обществения защитник.

Освен мащабната информационна кампания участниците в дискусията настояха още за по-ясни и разбираеми сметки, което би намалило общественото напрежение и недоволство. За да бъде постигнато това, омбудсманът ще препоръча регламентиран минимум от задължителна информация в сметките за топлоенергия, който да бъде представен по достъпен и ясен за гражданите начин.

Друго обсъждано по време на срещата предложение беше да бъде дадена възможността потребителите в една сграда да имат правото сами да определят режима на отопление и циркулацията на топлата вода в кооперацията. Според Петко Милевски три-четвърти от сградите в столицата позволяват подобен режим за отопление да бъде приложен, което би довело до драстично намаление на дължимите суми.

Проведената среща е част от първия етап на инициативата на омбудсмана за проверка на изравнителните сметки за топлоенергия, който ще завърши утре (от 14:30 ч. в сградата на омбудсмана) със среща с ръководството на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство.

След последната среща ще започне вторият етап на инспекцията, който предвижда конкретен анализ на нормативната уредба, както и анализиране и обобщаване на резултатите от проведените инициативи. С нормативните документи ще се занимава специално учредена експертна група, оглавявана от председателя на Българския енергиен форум Кирил Ерменков.