Разпитват Богомил Манчев за „Белене”
Разпитват Богомил Манчев за „Белене” / снимка: БГНЕС, архив

Директорът на консултантската фирма „Риск инженеринг” и председател на „Булатом” Богомил Манчев е призован на разпит в Столичната следствена служба в 11.00 ч., съобщи бТВ.

Бизнесменът ще трябва да даде обяснения по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Той беше призован след акцията на МВР, прокуратурата и ДАНС в офисите на свързаните с проекта АЕЦ „Белене” компании „Риск инженеринг” и „Уорли Парсънс” миналия петък.

Разследването е свързано с плащания от НЕК за консултантски услуги по проекта за Втора атомна, извършени след решението на парламента за спиране на строителството на АЕЦ „Белене".

След прекратяването на проекта министърът на икономиката в кабинета Борисов Делян Добрев, както и Асен Василев от служебния кабинет на Марин Райков, са продължили да плащат по 950 000 евро за консултации.

След акцията в петък са били задържани за 24 часа бившите изпълнителни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията „Уорли Парсънс”, наета да упражнява строителен надзор по проекта. Те обаче са били освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Миналата седмица Богомил Манчев обясни, че проблемът се корени в „решенията на държавата и в разпорежданията ѝ към собствените ѝ дружества”. Той заяви, че договорите с подизпълнителите са правомерни и продължават да действат, тъй като проектът „Белене” е спрян, но не и консервиран.