Радан Кънев иска мнозинството да предложи заедно един или повече кандидати за шеф на БНБ
Радан Кънев иска мнозинството да предложи заедно един или повече кандидати за шеф на БНБ / снимка: БГНЕС

Мнозинството трябва заедно да внесе предложение за един или повече кандидати за управител на БНБ. Това е въпрос на преговори между партиите в управлението, коментира пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок  Радан Кънев.

Във вторник на заседание на депутатите от Блока беше представен номинираният от "Движение България на гражданите" Бисер Манолов, но до гласуването му като официален кандидат на РБ за гуверньор на централния трезор така и не се е стигнало.

Не издигнахме Бисер Манолов не защото смятаме кандидатурата му за слаба, а защото не виждаме смисъл отделните парламентарни групи в един осемпартиен парламент да издигат отделни кандидати за гуверньор на БНБ, обясни Радан Кънев.

Според него, най-важното е мнозинството да има общ претендент и ако той бъде подкрепен от повече от 120 депутати, ще е много добър знак. БНБ е институция на доверието, посочи десният лидер.

На следващото заседание на ПГ на Блока ДБГ отново ще предложи Бисер Манолов - вече след като пленарната зала одобри правилата за избор на ръководител на БНБ, уточни Найден Зеленогорски - съпредседател на групата.

Според правилника на ПГ на РБ кандидат може да бъде подкрепен с две трети от гласувалите за това. При всички случаи реформаторите обаче щели да разговарят и с ГЕРБ, и
с ПФ, и с АБВ в търсене на възможност за един сериозен екип със стабилна подкрепа.

Вчера патриотите номинираха начело на БНБ Григорий Вазов. ГЕРБ застава зад Димитър Радев.