Работниците в ОЦК-Кърджали готвят блокада, искат си заплатите
Работниците в ОЦК-Кърджали готвят блокада, искат си заплатите / снимка: DarikNews.bg, архив
Работниците на ОЦК-Кърджали готвят блокада, искат си заплатите
51725
Работниците на ОЦК-Кърджали готвят блокада, искат си заплатите
  • Работниците на ОЦК-Кърджали готвят блокада, искат си заплатите

Центърът на Кърджали може да бъде блокиран от протестиращи служители на Оловно-цинковия комбинат и техните деца. Това съобщи за Дарик Валентин Никифоров от КНСБ. По думите му служителите на ОЦК планират протестните действия да бъдат в понеделник, ако и те не получат заплатите си, както служителите на „Горубсо Мадан”.

На въпрос дали и в ОЦК се налага смяна на концесионера, Никифоров отговори: „Г-н Захариев е обещал да направи големи инвестиции в Кърджали, но трябва да обясни защо другите печелят, а той - не”.

„Металурзите заявиха, че ако в понеделник не получат възнаграждения, ще блокират центъра на Кърджали. Защото и там възнагражденията по същия начин не са изплатени. Там Захариев беше удържал и вноските, които са по отношение на тяхната взаимно-спомагателна каса. И след като по медиите обявихме, че това ще едно от делата срещу него, той набързо преведе парите на тези хора”, обясни Никифоров.

„В ОЦК-Кърджали Захариев се кълне и обяснява на всички, че е направил огромна инвестиция, че там предстои изграждането на нов завод. Затова поискахме пълна данъчна проверка и ревизия на неговите фирми, защото виждате, че другата икономическа групировка, която сега става концесионер и собственик, също добива в бившето „Горубсо Кърджали” и печели. Дори сега може да вземе да купи и съседните рудници. Захариев трябва да обясни как само неговите рудници да са губещи”, коментира още Никифоров.

По-късно през деня, след среща с премиера Бойко Борисов по време на посещението му в Мадан, областният управител на Кърджали Иванка Таушанова коментира, че правителството има воля и лостове да разреши кризата в ОЦК, така както го направи в „Горубсо Мадан”, и това ще стане възможно най-скоро. По думите на Таушанова премиерът е възложил на министъра на икономиката Делян Добрев да посети Кърджали в началото на работната седмица.

Междувременно преговорите за намиране на изход от кризата в металургичната фирма продължават.