Работниците искат национализация на ОЦК
Работниците искат национализация на ОЦК / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Работниците поискаха държавата да национализира ОЦК
52314
Работниците поискаха държавата да национализира ОЦК
  • Работниците поискаха държавата да национализира ОЦК

Национализация на ОЦК Кърджали - това поискаха металурзите от комбината от зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов. Работниците от оловно-цинковия комбинат, които не са получавали заплати от началото на годината, изпълниха заканата си да протестират пред офиса на „Интертръст холдинг" и след това пред парламента. Исканията им бяха за изплащане на заплатите и осигуровките, както и за криминализиране на неплащане на трудовите възнаграждения. Идеята за национализация на комбината се появи изненадващо в кабинета на Анастасов и бе дописана на ръка от синдикалистката Иванка Караколева.

Национализиране на ОЦК. Да служи като обеца на онези 499 работодатели, които си позволяват да не плащат заплати

- синдикалистката Иванка Караколева предлага решение на проблема с ОЦК

Металурзите протестираха около час пред офиса на Валентин Захариев, след това се отправиха към парламента, където излъчиха работна група за преговори. Прие ги зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, а след срещата синдикалистката Иванка Караколева излезе видимо доволна и съобщи, че протестът в столицата не е бил безсмислен. На коляно тя бе дописала още едно искане, а именно национализиране на кърджалийското предприятие. „Това да служи като обеца за всички онези 499 работодателя, които си позволяват да не плащат работни заплати, да знаят, че това ги чака. И после държавата ще решава какво да прави", каза синдикалистката.

Според Анастас Анастасов с поведението си Валентин Захариев обрича един град на мизерия и унищожение. „Това значи, че в следващите няколко месеца тези хора ще трябва да решат дали да напуснат страната или да мизерстват", каза заместник-председателят на Народното събрание. Той припомни, че предложенията за криминализиране на неплащането на заплати и осигуровки, са коментирани няколко пъти като промени в ГПК. Той допълни, че по въпроса има коментари и според него решение може да се вземе в най-кратко време. Анастасов посочи, че е разговарял с министъра на икономиката Делян Добрев. „За мен лично държавата трябва да има механизъм, с който да може да наказва такива частни собственици", каза депутатът от ГЕРБ.

Ако банката даде пари, ще дадем заплати. Ако не даде пари, няма да дадем заплати

- собественикът на ОЦК Валентин Захариев

Въпросът със заплатите на служителите обаче така и днес не се реши. Собственикът на комбината Валентин Захариев заяви пред Дарик: „Ако банката даде пари, ще дадем заплати. Ако не даде пари, няма да дадем заплати". Той допълни, че банкерът е до него и се смее.

Работниците искат национализация на ОЦК
netinfo

Захариев отказа да коментира идеята за национализация на комбината. От икономическото министерство също заявиха за Дарик, че предпочитат да останат в страни от казуса.

Все още няма информация за приключването на сделката по прехвърлянето на „Горубсо" Мадан на новия собственик - обединението „Върба Батанци". От КНСБ изразиха опасения, че дори и по сметките на ОЦК-Кърджали да постъпят част от парите от сделката за „Горубсо", те няма да стигнат до работниците, а ще останат в банката кредитор.

Работниците искат национализация на ОЦК
netinfo
Как живеят металурзите от Кърджали без заплати, къде се роди идеята за национализация на предприятието и как реагираха икономическото министерство и бизнеса на подобен прецедент чуйте в репортажа на Марта Младенова: