Работим за държавата до Гергьовден
Работим за държавата до Гергьовден / Sofia Photo Agency, архив

През 2016 г. българите ще работят до 6 май, за да си платят данъците към държавата. Метафорично това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, пресметна Институтът за пазарна икономика.

Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2016 г. българите ще изработват средно по 241 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2016).

Следователно през текущата година са необходими малко над 126 дни, за да се изработят предвидените над 30 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,8 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства, посочват анализаторите на института.