Работещите в Кремиковци излизат на протест
Работещите в Кремиковци излизат на протест / netinfo
Очаква се тази сутрин работещите в "Кремиковци" да излязат на протест пред сградата на Централното управление на дружеството. Организатори на протестния митинг са синдикалните организации на "Подкрепа" и на КНСБ в комбината. Основните искания на протестиращите са свързани с неизпълнението на поетите договорености по Програмата за жизнеспособност на "Кремиковци".

От днес ще има нов едномесечен обществен достъп до повторно подаденото от "Кремиковци" заявление за издаване на комплексно разрешително, съобщиха от екоминистерството. Мотивите за това решение са големият обществен интерес във връзка с процедурата по разглеждане на документацията на комбината за комплексно разрешително. Министър Джевдет Чакъров също изрази позиция, че гражданите на столицата трябва да бъдат максимално широко и прозрачно информирани и да имат възможност за достъп до тази документация.

Нееднократно министър Чакъров изразява и позицията си, че комплексно разрешително на дружеството ще бъде издадено единствено, ако комбинатът покаже, че реално инвестира и работи за привеждане в съответствие с екологичните изисквания и че няма да се прави компромис със здравето на жителите на столицата и опазването на околната среда, посочват още от екоминистерството.