Японските коли са най-сигурните
Японските коли са най-сигурните / netinfo

Колите, произведени в японски фирми, са най-сигурни, показва изследване на автомобилното списание Which?, цитирано от Би Би Си. Те заемат първите седем места в класацията по сигурност след проучване на 90 000 превозни средства.

Начело на класацията застава Honda („Хонда”), следвана от Toyota („Тойота”), Daihatsu („Дайхацу”), Lexus („Лексус”), Mazda („Мазда”), Subaru („Субару”) и Suzuki („Сузуки”).

Въпреки че Honda e първенец, моделът Civic („Сивик”) – произведен във фабриките в Суидън и Уилтъшър, е в дъното на класацията при отделните модели. Производителите, чиито коли се подреждат на последните места по сигурност, са Chrysler/Dodge („Крайслер/Додж”) и Land Rover („Ленд Ровър”) – британска компания, която в преди месеци бе продадена на индийската Tata Motors („Тата Моторс”).

„Япония продължава да показва на останалата част от света как се произвеждат коли, в които се пътува надеждно, въпреки че Honda Civic е пример, че в страната на изгряващото слънце не са безгрешни”, казва редакторът в списание Which? Ричард Хийдланд.