Японската централна банка изтегля още 12,7 млрд. евро
Японската централна банка изтегля още 12,7 млрд. евро / netinfo

Bank of Japan (Банк ъв Джапан) обяви, че ще изтегли още 2 трлн. йени (12,7 млрд. евро) от финансовия пазар в страната, за да не допусне рязък спад на лихвените проценти, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Bank of Japan обяви, че ще изтегли първи 1,5 трлн. йени от системата, а след това 500 млрд. йени. С тези нови операции за свиване на ликвидностите общо изтегляните суми достигат 3,6 млрд. йени (19,4 млрд. евро) от вторник.

В петък и понеделник централната банка на Япония инжектира общо 1,6 млрд. йени във финансовата система при координирани действия в тази посока с Европейската централна банка и Управлението за федерален резерв на САЩ, за да успокои пазарите, разтърсвани от кризата в ипотечното кредитиране с висок риск в САЩ.

В Япония обаче банките не са толкова силно изложени на последиците от кризата, а недостигът на кредити не заплашва в толкова голяма степен играчите на пазара и инжектираните фондове от централната банка превишиха търсенето.

В резултат лихвите по еднодневните кредити спаднаха до 0,2 на сто вчера и днес и Bank of Japan реши да действа в обратна посока, след като през февруари заложи лихви от 0,5 на сто.