Япония инвестирала 800 млн. долара у нас
Япония инвестирала 800 млн. долара у нас / netinfo

След промените в България японското правителство е инвестирало около 800 милиона щатски долара в укрепването на демокрацията и в развитието на българската пазарна икономика, съобщи японският посланик Коичиро Фукуи в Чирпан.

Той откри обновеното отделение по хемодиализа в многопрофилната болница в града. Извършеният ремонт е на стойност 180 хиляди лева и е финансиран от японското правителство.

На фона на останалите страни от Източна Европа, японските инвестиции в България са незначителни, призна Коичиро Фукуи. В последните три-четири години се наблюдава съживяване на двустранните отношения. Доказателство за това са трите големи японски инвестиции в частния сектор: болница “Токуда”, паркът от вятърни генератори, който се изгражда в Калиакра, и наскоро купеният терен в Ямбол от частна японска компания за производство на резервни части за автомобили.

Посланик Фукуи заяви още, че японските компании, избрани да рехабилитират старите блокове в ТЕЦ “Марица Изток 2 “ и да построят сероочистващи инсталации, ще направят всичко възможно, за да наваксат закъснението в проекта.

Други новини от Стара Загора