Яне Янев: Митал взел 1 милиард от Кремиковци
Яне Янев: Митал взел 1 милиард от Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency

За по-малко от две години собственикът на "Кремиковци" Прамод Митал е взел от комбината над 1 млрд. лева, сочи анализ на икономисти, финансисти и юристи от партия "Ред, законност и справедливост" /РЗС/. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА лидерът на партията Яне Янев. Според него Митал е ощетил държавата с повече от 200 млн. евро и е дал възможност на главния изпълнителен директор на комбината Александър Томов чрез вътрешни корупционни схеми да присвои милиони.

По думите на Янев останалите преки екологични и косвени щети трудно могат да се изчислят, защото включват и подкупите на министри и на висши държавни служители, които не са приложили съответните нормативни разпоредби.

Според Янев, цитиран от БТА, суматохата по отношение на покупко-продажбата на "Кремиковци", която продължава повече от седмица и въвлече премиера и министри, всъщност е режисиран от Александър Томов водевил, зад който се крие следният интерес: Жеваго да купи "Кремиковци" за 500 млн. евро, от които 350 млн. за плащане на еврооблигационния заем, 100 млн. лично за Митал и 50 млн. за комисионна на Томов, плюс допълнителна комисионна, ако "Кремиковци" спечели утре търга за концесията на пристанище "Лом".

Лидерът на РЗС твърди, че според експертни оценки на водещи софийски брокери интересът на Жеваго е поетапно да нареже на скрап агломерационното, доменното и коксохимическото производства, да ги претопи и валцува, от което ще получи около 2 млрд. лева, и не по-малко от 4 млрд. лева, като продаде земята, върху която е разположен комбинатът.

Управителният съвет на "Ред, законност и справедливост" настоява прокуратурата да се самосезира и да разпореди Националната агенция по приходите да извърши незабавна данъчна ревизия за ощетяване на държавния интерес поради невнесени данъци и пропуснати ползи.

До края на седмицата ще внесем нарочен сигнал до главния прокурор по темата, каза Янев.