Яначков: „Кремиковци” е на прага на несъстоятелност
Яначков: „Кремиковци” е на прага на несъстоятелност / снимка: Sofia Photo Agency
За спешно наливане на оборотни средства и бърз избор на нов собственик се обявиха днес работниците от комбината „Кремиковци”. Те се събраха пред централната сграда на предприятието, за да протестират срещу неизплатените за февруари месечни възнаграждения.

Около 50 милиона лева оборотни средства са нужни за възстановяване на нормалното производство в „Кремиковци”, обяви Васил Яначков, председател на федерация „Металици” към КНСБ. По думите му сегашният изпълнителен директор Александър Томов води комбината към несъстоятелност. Бъдещето на „Кремиковци” се пише и в момента в доклад на икономическото министерство, в който трябва да се заложат определени мерки, допълни Яначков.

„Определени ангажименти първо за бързо и категорично намиране на ясен собственик, ангажименти към Европейката комисия, защото вероятно ще се наложи разсрочване на времето, за да може жизнеспособността да се изпълнява”, каза Яначков.

Техническият директор на „Кремиковци” Стоян Пирлов обясни, че нужните средства са 15 милиона лева и могат да се осигурят чрез търговски кредит или заем. По думите му производството в комбината ще бъде възстановено скоро: „Аз очаквам до десетина дни да има промяна и подобрения на ситуацията в комбината”. Според Пирлов всички неизплатени заплати ще бъдат осигурени в срок до Великден.