Ямбол крета на опашката по доходи
Ямбол крета на опашката по доходи / netinfo

Ямбол за пореден път е на опашката по доходи, сочат данните от териториалното статистическо бюро в Ямбол. През последното тримесечие е отчетена заплата от 327 лв. и с тях Ямболска област се нарежда на скромното 26-то място от общо 28. Зад Ямбол са само областите Хасково и Благоевград, където средното възнаграждение е 323 лв. Доходите за три месеца са подскочили с 8 лева и така разликата със софийските заплати е станала 235 лв. Средно в столицата получават по 562 лв., като до края на годината се очаква да се премине границата от 600 лева.

От началото на годината средната заплата в Ямбол е пораснала с 25 лева, което е 8 процента. В същото време отчетената инфлация за периода е 9,5 процента, скокът при основните стоки и услуги е надхвърлил 15 процента.

И все пак най-високо заплатените отрасли в Ямболско продължават да са финансовото посредничество, където получават по 605 лв. средно на месец и държавното управление с 537 лв. На трето място идват отрасъл здравеопазване и социални дейности с 419 лв.

Най-ниско заплатени са работещите в отрасъл хотели и ресторанти. Там са отчетени средни заплати от 219 лв.