Ядреният регулатор: В АЕЦ „Козлодуй не е използвано рециклирано гориво
Ядреният регулатор: В АЕЦ „Козлодуй не е използвано рециклирано гориво / netinfo

Проверките на Агенцията за ядрено регулиране са доказали, че в 5 и 6 блок на централата в Козлодуй е използване свежо ярдено гориво и не е било замествано с рециклирано, съобщиха от регулатора.

Спешните инспекции бяха необходими заради обвиненията на служителя на централата Георги Котев, че реакторите работят със старо гориво, а ръководството се възползва от разликата в цените. Пред Дарик Котев заяви, че разполага с доказателства за нарушенията на директорите на АЕЦ „Козлодуй", които ще предостави на съдебните институции.

От ядрения регулатор са категорични, че подобни нарушения не са били допускани. Първо през юли от Агенцията са отправили запитване към руския доставчик на гориво „ТВЕЛ”, който е потвърдил, че 5 и 6 блок работят с природен уран, а не с рециклирано гориво.

Регулаторът е поискал съдействие от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) за контролно измерване показателите на горивото. От международната агенция обаче са отказали с мотив, че подобно действие не е в тяхната компетенция и трябва да се възложи на частна фирма, обясниха от АЯР.

Българският регулатор възлага поръчката на шведската компания STUDSVIK NUCLEAR AB. Компанията е извършила проверка на касетите с ядрено гориво в периода 10 – 13 септември, а представените на 24 септември резултати доказват, че централата ни работи със свежо гориво, което съответства на техническата документация.