Първанов: Набуко е ключов за Европа
Първанов: Набуко е ключов за Европа / снимка: БГНЕС / Георги Първанов и турският му колега Абдулах Гюл
България и Турция са готови да работят за реализирането на газопровода „Набуко”, който е ключов за Европа и гарант за нейната сигурност. Това стана ясно след срещата на президента Георги Първанов с турския му колега Абдула Гюл в Анкара. Българският държавен глава призова държавите учредителки на „Набуко” към повече активност, тъй като според него времето на декларациите е отминало и сега са необходими действия.

„енергийното сътрудничество трябва да бъде изведено приоритет на отношенията на България и Турция, заяви президентът Първанов. По думите му повече от 20 години страната ни е надежден партньор на Турция в тази сфера и държи тази предвидимост да се запази.

Българският държавен глава заяви, че успеха на газопровода „Набуко” зависи от намирането на сигурни източници на природен газ и осигуряването на надеждни трасета. „Никак няма да ни е лесно заради голямата конкуренция на потребителите на газ”, подчерта Георги Първанов. Колегата му Абдула Гюл обеща да участва в енергийния форум, който ще се проведе през пролетта на следващата година в София, на най-високо ниво.

Турският президент Абдула Гюл съобщи, че ще бъде създадена работна група, която ще започне работа по всички нерешени досега въпроси между България и Турция, включително и този за имотите на тракийските българи. Гюл допълни, че между двете страни „няма нерешени проблеми, а приятелство и сътрудничество”.

Пред Дарик зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков уточни, че работната група ще направи пълна инвентаризация на всички имуществени и социални въпроси, които стоят между България и Турция. „Ще се изчистят позициите и ще бъдат ангажирани всички институции, които могат да решат тези въпроси”, допълни Кючуков. Той заяви още, че има политическа вол, както от страна на България, така и от страна на Турция, да се търсят позитивни решения.