Путин заплашва Запада със съкращаване на инвестициите
Путин заплашва Запада със съкращаване на инвестициите / снимка: BGNES

Руският президент Владимир Путин предупреди, че в Русия може да бъде приет закон за ограничаване на чуждестранните инвестиции в отговор на налогичните мерки на западните държави.

„Ако нещата продължават да вървят по същия начин, ще бъдем принудени да предприемем стъпки за защита на своите интереси“, каза той. Изявлението си Путин направи на пресконференция в Обединените Арабски Емирства в отговор на въпрос за приетия в САЩ закон за чуждестранните инвестиции. „В САЩ е приет закон за чуждестранните инвестиции. В рамките на този закон е създаден национален съвет или нещо подобно. Това е държавен орган, в него влизат ръководители на специални служби.

Естествено, от наша гледна точка, това може да доведе до определени ограничения в инвестиционната дейност. Това, разбира се, е крачка встрани от либералната икономика“, каза руският президент. В САЩ смятат, че новият закон ще позволи да се избегнат повторенията на скандалите, подобни на онзи, който се разгоря във връзка с шестте най-големи американски пристанища, върху които компания от ОАЕ получи правото за управление с договор. Освен това в края на август в британския вестник „Файненшъл Таймс“ бе публикувана статия, чийто автор твърди, че Европа планира да въведе редица ограничения за компании от трети държави, включително и от Русия.

По думите на изданието до официалното му представяне на 19 септември подробности от документа няма да бъдат публикувани, посочва БГНЕС. По данни на западни средства за масова информация обаче основните положения в него са известни. В документа на Европейската комисия се съдържат предупреждения за „стратегиите на трети държави, насочени към господство на пазарите в европейския съюз не само в областта на доставките, но и чрез придобиване на дистрибуторски мрежи“. Редица експерти смятат, под тази формулировка чиновниците подразбират „Газпром“.

„Действително в Русия дълго дискутирахме възможността за приемането на закон от подобен род и у нас. Но ние задържахме този процес. Сега в САЩ е приет такъв закон, в европейските държави активно се обсъжда възможността за приемането на подобен закон. Разбира се, ако нещата продължат в същата посока, ще трябва да предприемем съответните стъпки за защита на инвестициите си“, каза Путин. Между впрочем още през юли по нареждане на руския премиер Михаил Фрадков в Държавната Дума на Русия бе изпратен законопроектът „За реда на осъществяване на чуждестранните инвестиции в търговските дружества, които имат стратегическо значение за националната сигурност на Руската федерация“.

Според информация на министерството на промишлеността и енергетиката за стратегически ще бъдат смятани 39 вида дейност. Тук влизат производството на специална и военна техника, авиостроенето, космическата дейност, дейността в областта н използването на атомната енергия, естествените монополи.