Путин ще получава 75% от президентската заплата след оттеглянето си
Путин ще получава 75% от президентската заплата след оттеглянето си / netinfo
След президентските избори в Русия приемникът на Владимир Путин ще получи не само властта в страната, но също така официалните резиденции, автомобилите, специалните комуникации и охраната, която се полага на държавния глава. Бившият президент обаче няма да остане без социални и материални блага, пише московският в. "Новие известия".

Разпоредбите на закона, приет навремето от руския парламент, за да осигури спокойно бъдеще на бившия президент Борис Елцин, ще важат и за Путин, след като напусне поста, отбелязва изданието.

Той ще има имунитет срещу наказателно преследване и административна отговорност за действията си по време на двата мандата с изключение на тежки престъпления. Ще му бъде предоставена доживотна държавна охрана, транспортно обслужване, ще използва специална комуникационна система. Всеки месец Путин ще получава 75 на сто от паричното си възнаграждение като президент (тоест близо 120 хил. рубли), ще

бъде запазено и правото му да получава медицинско обслужване, карти за санаториуми и курорти. Ще може да издържа щат от помощници и да използва ВИП-залите. Ще разполага пожизнено и с държавна вила.