Проверяват газостанциите в цялата страна
Проверяват газостанциите в цялата страна / DarikNews.bg, архив
Започнаха извънредни проверки на газостанциите в цялата страна
88162
Започнаха извънредни проверки на газостанциите в цялата страна
Започнаха извънредни проверки на газостанциите в цялата страна
  • Започнаха извънредни проверки на газостанциите в цялата страна
  • Започнаха извънредни проверки на газостанциите в цялата страна

20 са инцидентите с газови бутилки от началото на годината. За това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Председателят й Стефан Цанков обясни за Дарик, че най-честите причини за инциденти са препълнени или неизправни бутилки. Съветите към потребителите са да използват газови бутилки, които са минали преглед и да ги пълнят на пълначни станции, за да не се препълват.

Освен това газови уреди да се купуват с CE маркировка и да не се използват самоделни уреди.

От 567 извършени проверки миналата година са установени 35 аварии, инцидентите от началото на тази година са 20. Това съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

По думите му три са основните нарушения, които водят до инциденти с битови бутилки.

"На първо място препълването на бутилките, тъй като тези за битови нужди, за разлика от автомобилните газови уредби, нямат поплавък, който да регулира максималното ниво и да остават  свободно пространство за разширение при промяна в температурата, те се пълнят на колонки за автомобили и се препълват. И при излагане на светлина или топлина, при всеки един градус, увеличение на температурата, се увеличава със 7 бара налягането, което ги превръща в едни бомби", обясни Цанков.

Друга причина за инциденти са непроверените бутилки. "Доста граждани искат да си ползват собствените бутилки, които ги имат то години. В това няма нищо лошо, но има правило, че на всеки 10 години тези бутилки трябва да се проверяват", поясни той.

Най-малка причина са неправилно свързаните уреди или такива предназначени за работа на открито, използвани на закрито.

Стефан Цанков съветва газовите бутилки да се пълнят само в пълначни станции, където извършват проверки и на самите бутилки.

Какви са най-честите нарушения с газови бутилки, които водят до инциденти?

Чуйте председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков