Проверяват Бритиш еъруейз за участие в картел
Проверяват Бритиш еъруейз за участие в картел / netinfo

Британската служба за лоялна търговия (OFT) и американското министерство на правосъдието разследват Бритиш еъруейз (British Airways) и други авиокомпании по подозрения, че са участвали в картел за фиксиране на цените на пътническите въздушни превози, предадоха световните агенции.

В кратко изявление Бритиш еъруейз обяви, че съдейства на двете служби при проверката, но не даде повече подробности и не посочи другите компании, които са обект на разследвания. Британският авиопревозвач, който е в центъра на разследването,

съобщи, че за периода на проверката временно са отстранени търговският директор Мартин Джордж и Иън Бърнс, който отговаря за комуникациите.

Говорител на Службата за лоялна търговия, пожелал анонимност, потвърди новината за разследването.

Директорът за връзки с обществеността на въздушния превозвач Върджин атлантик (Virgin Atlantic) Пол Чарлз заяви, че авиокомпанията знае за проверките и оказва съдействие на разследващите органи. В интервю по телефона за АП той не пожела да отговори дали Върджин атлантик е обект на проверка.

Скандинавският авиопревозвач САС (SAS AB) заяви категорично, че не е обект в разследването. Райънеър (Ryanair) и Луфтханза (Lufthansa) също обявиха, че не са разследвани.

Юнайтед еърлайнз (United Airlines) не пожела да отговори дали има връзка със случая и каза, че подготвя официално изявление. /БТА/