Проведоха семинар за кредитите на фермери от Крумовград
Проведоха семинар за кредитите на фермери от Крумовград / netinfo

Как да кандидатстват за кредит от търговски банки земеделските производители, фермерите и собствениците на малки и средни фирми обсъдиха на семинар в Крумовград, организиран от МИГ Крумовград – Агенция за устойчиво развитие, представители на местния бизнес и експерти по финанси, финансов контрол и счетоводство. Интерес към проявата, целяща подпомагане и подкрепа на бизнеса и гражданската активност в общината, проявиха собственици на фирми, фермери, земеделски производители, счетоводители, държавни служители.

Лекторите Албена Вангелова – сертифициран одитор публичен сектор, Ива Минчева и Иван Иванов – магистри по финансов контрол, и Светлин Маринов – финансов консултант, представиха Програмата за развитие на селските райони и ролята на търговските банки за финансиране на земеделските производители. В последвалата дискусия бяха поставени въпроси, свързани с конкретните стъпки при съставяне, изпълнение и отчитане на проекти, както и новите моменти по отношение условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Спазването на сроковете за регистриране на проектите за кандидатстване за евросубсидии е от съществено значение и това ще бъде стриктно контролирано, припомниха експертите. Участниците в семинара поставиха въпроси и за исканите от банките обезпечения при теглене на кредит. Основният проблем според земеделските производители, собствениците на малки фирми и едноличните търговци е изискването на кредитните институции за доказване оборотите на дружеството от последните две години, както и задължителното условие фирмата да работи на печалба.

Фермерите поставиха и проблема за непризнаването на разходи при реализиране на проект. Кешовите плащания не се възстановят, обясниха лекторите, като дадоха примери и за редица разходи, направени по банков път, които не се реимбурсират от еврофондовете. Професионалната подготовка при изработването на бизнес план е от съществено значение, подчертаха експертите. Те поеха ангажимент да оказват и в бъдеще конкретна методическа и консултантска помощ на местните фермери и производители при разработването на бизнес планове, прогнозни бюджети и линейни графици, необходими при подготовката на проекти за кандидатстване за евросредства.