Протестно писмо срещу ЧЕЗ написаха във Враца
Протестно писмо срещу ЧЕЗ написаха във Враца / netinfo

Кметът на Община Враца инж. Тотю Младенов и представители на бизнеса в региона подписаха протестно писмо срещу ЧЕЗ- България. То ще бъде изпратено до президента и омбудсмана, ще бъде внесено в Министерски съвет, Комисията за енергийно и водно регулиране, както и в посолството на Република Чехия у нас. Синдикатите направиха допитване до жителите на града за услугите, които получават от фирмата.

Причините за протестното писмо са няколко, а последният пример е от преди седмица, когато чешмите в няколко малки населени места в общината пресъхнаха в най-големите горещини. Ръководството на общината бе принудено да осигури близо 8,5 тона минерална вода за кризисния период. Според кмета на Враца Тотю Младенов тези профилактики на електропреносната мрежа без предупреждение уронват престижа на водоснабдителното дружество, а не на ЧЕЗ. „ВиК-Враца не бе уведомено за спирането. Безводието в шестте населени места бе отразено в медиите на местно и национално ниво, което доведе до накърняване на имиджа на водното дружество и до неоснователно напрежение между него и клиентите му”.

Други причина за недоволство са че фирми да закупили терени във Враца, построили са своите бази, а се захранват все още с така наречените „времянки”. Друг казус е, че хора, получили общински жилища преди две години, не могат да се настанят поради липсата на ток. Захранването с електроенергия е прекъснато поради натрупани задължения на предишни стопани, а от ЧЕЗ отказват да открият нова партида и да търсят длъжника.

Кметът на Враца Тотю Младенов бе категоричен, че ако не се обърне сериозно внимание на политиката на ЧЕЗ на територията на общината, ще се премина към други форми на протест.