Протестираха срещу екотаксата за найлоновите торбички
Протестираха срещу екотаксата за найлоновите торбички / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Репортаж на Александра Гинева от протеста към 12.00 часа
56907
Репортаж на Александра Гинева от протеста към 12.00 часа
  • Репортаж на Александра Гинева от протеста към 12.00 часа

Протест срещу облагането с потребителска такса на всички полимерни торбички от началото на октомври се проведе в столицата. Над 500 граждани от цялата страна, работещи в предприятия за производство на полиетиленови торбички се събраха пред Министерския съвет и поискаха отмяна на таксата и оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Организатор на митинга е браншовата организация Българска асоциация "Полимери". По изчисления на организаторите между 3000 и 6000 ще бъдат съкратените до края на годината, ако наредбата влезе в сила от 1-ви октомври. Недоволните внесоха декларация в Министерския съвет, адресирана до министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

С искане за оставката на екоминистъра Нона Караджова започна протестът срещу приетата от Министерския съвет наредба за задължителна потребителска такса от 35 стотинки за всички полиетиленови торбички. „Тази наредба ще се отрази пагубно за бизнеса", обясни изпълнителният директор на Българска асоциация „Полимери" адвокат Антоанета Перникова.

„Причината за протеста са измененията на наредбата за отпадъци от опаковки, с които се въведе такса от 35 стотинки за тази година върху всяка полиетиленова торбичка без оглед на нейния размер и дебелина, както и че тези изменения бяха приети, без да са обсъждани с бизнеса", каза тя.

Протестираха срещу екотаксата за найлоновите торбички
netinfo

Сред протестиращите имаше и работници от фабрика за полетиленови торбички във Велико Търново. Всички споделиха пред Дарик, че се страхуват да не останат без работа след въвеждането на таксата.

Наредбата предвижда таксата за торбичките постепенно да се увеличава. Първоначално тя ще бъде 35 стотинки от 1 октомври, от януари следващата година ще се повиши до 45 стотинки, а година по-късно ще достигне 55 стотинки. Идеята на екоминистерството е продуктовата такса да намали потреблението на найлоновите торбички.