Протест на сингапурски инвеститори в облигации на Леман Брадърс
Протест на сингапурски инвеститори в облигации на Леман Брадърс / снимка: БГНЕС

Около 600 разгневени инвеститори в ценни книжа на "Леман брадърс" (Lehman Brothers) организираха вчера в Сингапур митинг в знак на протест срещу начина, по който банките са им продали инвестиционните продукти, и за да обсъдят как да потърсят обезщетение, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В протестите се включили пенсионери, инвеститори от средната и работническата класа, а също и няколко души, на които били продадени продукти през юли, когато вече имало опасения за състоянието на "Леман брадърс". "Изобщо не ме информираха, че издателят е "Леман", а аз казах на мениджъра, че се страхувам от американските банки", оплака се Лин Линг, който си купил "миниоблигации", свързани с "Леман брадърс", за 60 000 сингапурски долара (40 900 щатски долара) от сингапурска финансова компания, предлагащата сложните ценни книжа като надеждна алтернатива на фиксираните депозити.

Според данни на финансовите власти в Сингапур, изпълняващи ролята на централна банка, около 8000 души са си купили ценни книжа, свързани с "Леман брадърс", от девет банки и брокерски къщи. Публичните протести са рядкост в Сингапур, отбелязва Ройтерс.