Промениха закона заради „Хилд”
Промениха закона заради „Хилд” / netinfo

С промени в Кодекса за застраховането за дейността, която компанията „Хилд” осъществява, ще бъде задължително получаването на лиценз. Новият текст бе обсъден от депутатите на второ четене, очаква се утре Народното събрание да го гласува.

С договора за застраховка за пенсия или рента, застрахователят се задължава да направи пожизнени или срочни периодични плащания, срещу заплащането на еднократна или периодична премия. Това е текстът, който парламентът ще гласува утре в Кодекса за застраховането. По този начин дейността на компанията „Хилд” става регулирана от законодателството ни и ще е необходимо получаването на лиценз, тъй като това е вид животозастраховане, каза председателят на икономическата комисия в Народното събрание Йордан Цонев.

Той поясни: „В случая става въпрос за това, че дружество започва да осъществява масирана дейност, говоря за „Хилд”, а не попада под никакви регулации и ние нямаме достатъчно гаранции, че тези хора, техните средства, имоти и т.н. ще бъдат гарантирани”.

След приемането на промените „Хилд” няма да може да работи по досегашният си начин и ще трябва или да се пререгистрира като застраховател или да смени продукта си, съобщи заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Ако някой иска да развали договора си с компанията, трябва да се обърне към съда, допълни още тя.

„Законът в момента не предвижда ред за разваляне специално на тези договори. Така че те могат да бъдат развалени, в случай че хората, които са сключили договорите, поискат това от съда”, обясни Агайн.