Производители: Внимавайте със срока на годност на яйцата!
Производители: Внимавайте със срока на годност на яйцата! / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Производители: Внимавайте със срока на годност на яйцата!
63680
Производители: Внимавайте със срока на годност на яйцата!
  • Производители: Внимавайте със срока на годност на яйцата!

Великденска вълна от салмонелоза заплашва потребителите, които си купят яйца, които не се съхраняват при нужната температура и нямат етикет. За това сигнализираха производителите на яйца у нас. Те са алармирали и инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните. Производителите напомнят на потребителите при покупка на яйца във връзка с предстоящите великденски празници да обръщат специално внимание на срока на годност на яйцата, машинно изписан на етикета върху кутиите или корите за яйца. Тази стока има 28 дни срок на годност. Така може да се изчисли кога са снесени и колко пресни са яйцата.

Производителите са засекли яйца, които са без етикет за произхода и срока на годност. Яйцата са предимно с полски произход, обясни за Дарик Александър Дъков от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България: „Всъщност се продават яйца без етикети. Тя маркировката на яйцата е едно на ръка. Но основно се продават яйца на кори, яйца в пликчета, без да се знае кой е производителят, кога са произведени, какъв е срокът на годност. В интерес на истината това се случва в по-голямата част от пазарите и в по-малките магазини". При по-високи температури от необходимите за съхранение - от 5 до 18 градуса, яйцето много бързо става негодно за консумация.

От Българската агенция по безопасност на храните са забранили за продажба над 21 000 броя яйца, внос от Полша. Констатирано е нарушение относно етикетирането на яйцата, като на етикета е пропусната информация за пакетиращия център, което е изискване на задължителен регламент. От агенцията подчертаха, че яйцата са безопасни за консумация, но заради пропуска в етикетирането, наличните количества няма да се допуснат за продажба.