Прогнозите за растежа в ЕС не са окуражаващи
Прогнозите за растежа в ЕС не са окуражаващи / снимка: DarikNews

Прогнозите за икономическия растеж в Европейския съюз няма да са много добри и ще потвърдят тенденцията към чувствително забавяне на икономическата дейност. Това предупреди европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния във връзка с прогнозите за растежа на ЕС, които ще бъдат оповестени утре, предаде Франс прес.

Икономиката в еврозоната се е свила с 0,2 процент през второто тримесечие и предвид последните прогнози на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), перспективите за втората половина на 2008 и началото на 2009 година не са особено добри, заявява Алмуния в предварително разпространен текст на негово изказване на форум във Франкфурт.

Еврокомисарят не посочва конкретни цифри, но неотдавна председателят на Еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер изтъкна, че прогнозата на Европейската комисия ще бъде за растеж между 1 и 1,3 процента тази година. Предишните прогнози, публикувани през април, залагаха на растеж от 1,8 процента.