Прогнозират поскъпване на меда
Прогнозират поскъпване на меда / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прогнозират поскъпване на меда
52376
Прогнозират поскъпване на меда
  • Прогнозират поскъпване на меда

Цената на меда може да се повиши с между 50 стотинки и лев на килограм, като досега крайният потребител го е купувал между 8 и 10 лв. за кило. Причината за поскъпването е в тежката зима и загиналите пчелни семейства, обясниха от Съюза на българските пчелари.

Заради по-студената зима смъртността при пчелите е 30 на сто, а в някои региони дори е достигнала дори 80 на сто, съобщи председателят на браншовия съюз Михаил Михайлов. „При брой на пчелните семейства, които са регистрирани, според агростатистиката над 720 000, това прави около 200-210 000 през настоящата зима. Това е тревожен факт", изтъкна той.

Според Михайлов може да очакваме повишение в цената на всички видове мед на пазара. „Многоцветният мед върви между 9 и 10 лв. на килограм в търговската мрежа. Ако се увеличи цената, може би ще стигне до 10-11 лв. на килограм. Но отделните други видове мед са традиционно по-скъпи, така че и техните цени ще се повишат", прогнозира той.

Очаква се също добивът на мед да е по-малък спрямо миналата година, когато е бил около 10 000 тона.

От пчеларския съюз са информирали земеделското министерство за загубите, но засега нямат отговор на исканията си за отпускане на безвъзмездна помощ за закупуване на ветеринарно-медицински препарати и захар на преференциални цени за пчелните семейства.