Проектът за турски ТЕЦ близо до българската граница е спрян
Проектът за турски ТЕЦ близо до българската граница е спрян / снимка: DarikNews.bg
Проектът за турски ТЕЦ близо до българската граница е спрян
59769
Проектът за турски ТЕЦ близо до българската граница е спрян
  • Проектът за турски ТЕЦ близо до българската граница е спрян

Проектът за строителството на ТЕЦ край турския град Инеада е спрян. Това стана ясно на икономически форум, който се провежда в Бургас.

Проектът за строителството на ТЕЦ в района на турската гранична община Инеада, южно от община Царево е спрян, обяви кметът на община Инеада Тахир Яшък. Той и неговите колеги от общините Визе и Демиркьой заявиха категоричното си несъгласие с енергийния проект.

Градоначалниците обясниха, че строителството на топлоелектрическа централа край Инеада не е правителствен проект, а намерение на частни инвеститори. Според Яшък турският министър на екологията е застанал категорично на страната на протестиращите граждани и е отказал за одобри проекта, заради което той вече не стои на дневен ред.

Турските кметове отказаха да обсъждат в Бургас темата за евентуално строителство на атомна електроцентрала, защото това е официална правителствена политика на Турция, която трябва да бъде разисквана на друго ниво. Все пак гостите обясниха, че до момента никой не ги е известявал за намерение на турското правителство да строи АЕЦ край Инеада.