Проектът АЕЦ „Белене” ще струва 8 млрд. евро
Проектът АЕЦ „Белене” ще струва 8 млрд. евро / снимка: БГНЕС
Проектът АЕЦ „Белене” ще струва 8 млрд. евро
57053
Проектът АЕЦ „Белене” ще струва 8 млрд. евро
  • Проектът АЕЦ „Белене” ще струва 8 млрд. евро

8 млрд. евро ще струва проектът АЕЦ „Белене”, като в цената е включено всичко. Това заяви Богомил Манчев, който е консултант на потенциалния инвеститор по проекта. В състава на „Глобал Пауър Консорциум” участват общо девет компании. Освен американския фонд „Куантум груп” влизат и още два големи стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор, коментира още Манчев, но отново отказа да назове конкретни имена.

Според крайната оценка, сумата от 8 млрд. евро ще послужи за изграждане на двата блока, както и на инфраструктурата на обекта, посочи Манчев.

„Всичко, с прилежаща инфраструктура, с включително изграждане на разпределителната уредба”, посочи той. Манчев обясни още, че АЕЦ „Белене” ще използва реакторите, произведени от „Атомстройекспорт”, но за неядреното оборудване ще бъде използвана друга технология - не руска.

Собственикът на „Риск Инженеринг” и консултант по проекта „Белене” коментира още, че всички участници в консорциума са американски фирми и една е западноевропейска. По думите му е невъзможно те да изпират руски пари, защото американското финансово разузнаване не би го допуснало. Основният потенциален инвеститор в консорциума „Куантум Груп” е финансов оператор и ще поеме основно финансовия риск за събиране на собствени капитали, заяви Манчев.

Той уточни, че инвеститорите ще стана известни на българската общественост, когато бъде подписан меморандум и преговорите официално започнат.