Продажбите на дизелови автомобили нараства
Продажбите на дизелови автомобили нараства / netinfo

37 от всеки 100 нови автомобила, продадени в България през 2005 година са били дизелови – това показва изследване на независимия наблюдател на автомобилната индустрия J.D. Power Automotive Forecasting, разпространено от "Шел България".

Прогнозите са през 2015 г. дизеловите автомобили да заемат дял от 44,8 процента /24 200 броя/ от всички продадени нови автомобили в България, се посочва в същото проучване.

Според изследването делът на дизеловите автомобили ще се засилва заради повишеното внимание към глобалното затопляне и към запазването на контрола над емисиите на въглероден диоксид.

Сега европейските автомобилни производители не успяват да постигнат целите за намаляване на нивата на въглероден диоксид. Според J. D. Power Automotive Forecasting производителите набензинови двигатели ще увеличават разходите си, тъй като за първи път ще трябва да се съобразят с ограничения за твърдите частици. Подобни ограничения се налагат преди всичко поради въвеждането на технологии за директно впръскване на бензина, вследствие на които формирането на частици се оказва проблемно за околната среда.