Продадоха хотелите Hilton за над $ 20 млрд.
Продадоха хотелите Hilton за над $ 20 млрд. / снимка: БГНЕС

Корпорацията Hilton Hotels Corp. (Хилтън хотелс) обяви, че е приела офертата за изкупуване на The Blackstone Group LP (Блекстоун груп) за 20,1 млрд. долара (14,78 млрд. евро) в налични средства, предаде АП.

Частната инвестиционна група вчера се е съгласила да купи всички акции на Хилтън на цена от 47,50 долара за всяка от тях, което е премия с 32 процента спрямо стойността им при закриването на търговията. Компаниите са оценили сделката на 26 млрд. долара заедно със задълженията.

Съветът на директорите на Hilton е приел условията по изкупуването, което предстои да бъде одобрено и от акционерите на компанията. Hilton очаква сделката да бъде завършена през четвъртото тримесечие на годината. Hilton Hotels притежава или управлява 2800 хотела с 480 000 стаи в 76 страни и територии в света.

Компанията се разраства активно от 2005 г., когато купи британската Hilton Group PLC (Хилтън груп) за 5,7 млрд. долара в налични средства и отново обедини двете търговски марки, които се разделиха през 60-те години. Сделката позволи на компанията, която бе ограничила присъствието си в САЩ и Канада, да стане глобален играч, пише БТА.

През 2006 г. общите приходи на Hilton се увеличиха близо два пъти до 8,16 млрд. долара, а чистата печалба на компанията скочи с 24 процента.