/ dariknews.bg,архив
Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК)
95181
Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК)
  • Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК)
Две нови ваучерни схеми по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) ще стартира през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолов на семинар в Боровец.
 
Едната от тях ще насърчи малките и средни предприятия при използването на високотехнологични решения, като ваучерна схема е с лимит от 20 до 50 000 лева. Подкрепа ще има за проекти, свързани с разработването на интернет страници, платформи за е-търговия и др. Тази схема ще е с първоначален бюджет 5 млн. лева, ако е жизнеспособна, може занапред да бъде увеличена, отбеляза Манолев.
 
Втората ваучерна схема, която вече е финализирана, е насочена в подкрепа на компании за покриване на разходи до 50 000 лева по подготовката за излизане на фондовата борса.
 
Манолев съобщи, че към днешната дата по програмата са изплатени над половини милиард лева, което е над 20% от общия й бюджет. Сключени са 1461 договора за 1,32 млрд. лева. Обявените процедури са на стойност 1,57 млрд. лева или 63% от целия бюджет на програмата, което я прави една от най-добре работещите.
 
Заместник-министърът увери, че към момента няма опасност да бъдат загубени средства по програмата. Манолев изтъкна, че голяма част от активния бизнес е ползвал средства по програмата и допълни, че се цели ОПИК да разшири обхвата си с идеята да се привлекат и фирми, които досега не са ползвали средства по ОПИК.