Признаването на Косово пречи да върнем сръбските туристи
Признаването на Косово пречи да върнем сръбските туристи / снимка: Sofia Photo Agency

След признаването на независимо Косово България няма никакъв шанс да върне част от изгубените заради визите сръбски туристи. Това заяви за Дарик председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. По думите й от новата политическа обстановка най-силно засегнати ще бъдат собствениците на по-малки хотели, тъй като сръбските туристи са се настанявали основно в тях. Ето какво още каза Анелия Крушкова пред Дарик:

Имахме около 186000 туристи, 74 процента е намалението от Сърбия, много малко дойдоха наистина да почиват в България. Тази година аз не мога да прогнозирам колко биха дошли, въпреки че първите месеци на този година преди признаването на Косово имахме засилен интерес от страна на сърбите и македонците, но не виждаме и не се чува тази реч, която беше типична в миналото. Ще дойде моментът, в който те ще се върнат или поне така се надявам, но надали това ще бъде тази година поради Косово.

Появиха се много сериозни проблеми в транспорта за българските граждани, няма как това да не се отрази на туристите, които може би преминават през Сърбия.

През Сърбия преминават словенци, хървати, унгарци, поляци, чехи, които са също наши гости. Към излизащите от България туристически групи, които са с автобуси, те трябва добре да преценят все пак своя маршрут.