Природният газ поскъпва с до 5% от април
Природният газ поскъпва с до 5% от април / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Природният газ поскъпва с до 5% от април
38782
Природният газ поскъпва с до 5% от април
  • Природният газ поскъпва с до 5% от април

Природният газ ще поскъпне с до 5 процента от април въпреки по-сериозното поскъпване на петрола на световните пазари на фона на размириците в арабския свят. Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, като по думите му до момента няма основание за по-голямо повишение в цената на синьото гориво. Поскъпването на газа от второто тримесечие на година вероятно няма да наложи промяна в цената на парното.

Главоломният скок в цената на петрола на международните пазари няма да се отрази съществено в цената на природния газ от април. Въпреки поисканото от „Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво с 6,3 процента, по думите на Ангел Семерджиев към момента няма основания за повече от 5 на сто повишение на цената на газа.

„За второто тримесечие на 2011-а това, което очаквам, е ако има увеличение, да е незначително. Но вече за третото и четвъртото тримесечия това увеличение, ако се задържи продължително време, разбира се, че ще се отрази и тогава ще се търсят всички вътрешни резерви за плавно повишение в цената на газа", коментира председателят на регулатора.


Най-вероятно предстоящото минимално поскъпване на природния газ няма да наложи поскъпване и на парното, защото корекция в цената на топлоенергията се прави само при драстично поскъпване на горивото.

Относно готвените промени в закона за енергетиката, според които парното в дадена сграда или вход ще бъде спирано, ако по-голямата част от абонатите не си плащат сметките, Семерджиев коментира, че това трябва да е крайна мярка за събиране на задълженият. „Въпросът е много деликатен и за смятам, че трябва да е много значителен процентът на хората, които са се отказали, преди да се спре тази услуга, защото не всички от етажната собственост имат възможност да превключат на друг начин на отопление", каза той.

Председателят на енергийният регулатор допълни, че трите фирми на енергото - ЧРЗ, Е.ОН и EVN, все още не са внесли в комисията предложенията си промяна в цената на тока от 1 юли, като срокът да го направят изтича в края на февруари. Според предварителните очаквания токът леко ще поскъпне през лятото.