Приключи ремонтът на шести енергоблок в АЕЦ “Козлодуй”
Приключи ремонтът на шести енергоблок в АЕЦ “Козлодуй” / снимкa: БГНЕС

На 4 октомври 2008 г., в 23:56 часа, 1000-мегаватовият шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в паралел с енергийната система на страната, след завършване на плановия му годишен ремонт (ПГР), съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" на АЕЦ. За готовността за пуск на блока е била извършена проверка и е издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

Шести енергоблок бе спрян за планов годишен ремонт на 23 август т. г. По време на престоя успешно е извършен целият предвиден обем ремонтни дейности и профилактика на съоръженията. Реакторът е бил презареден със свежо ядрено гориво за новата горивна кампания.

При плановия годишен ремонт със собствени средства от Инвестиционната програма на централата е подменено и модернизирано оборудване на блока, което да съответства на съвременните изисквания за сигурност.

Днес мощността на шести енергоблок е достигнала 65% към 9 часа и продължава плавно да се повишава според изискванията на технологичния регламент; пети енергоблок работи със 100% натоварване, съгласно графика на Централно диспечерско управление - София., се казва още в съобщението.