Приходите от търговия с коли и горива нарастват с бързи темпове
Приходите от търговия с коли и горива нарастват с бързи темпове / netinfo

Приходите от продажби през юни 2008 г. по предварителни данни нарастват с 6.0% спрямо съответния месец на предходната година, съобщават от Националния статистически институт. За първото полугодие на 2008 г. приходите от продажби реално нарастват с 6.3% в сравнение със същия период на предходната година. По-високи темпове на растеж се наблюдават в търговията с автомобили и горива - 12.9%, и в търговията на дребно - 8.6%. Влияние върху общия индекс в посока намаление оказва по-ниският ръст в търговията на едро - 4.4%.

Най-висок ръст се наблюдава в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили, като общото увеличение от 10.2% се дължи на положителните темпове в двете основни съставни дейности: търговия с автомобили и мотоциклети - 12.5%, и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 6.5%. В структурно отношение двете дейности имат близки относителни тегла и формират над 97% от обема на приходите.

Увеличението в търговията на едро достига 5.4% вследствие на отчетения ръст в търговията с неселскостопански междинни продукти - 10.7%, и търговията с машини и оборудване - 9.7%. Общият индекс се редуцира от отрицателните темпове в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия и в търговията със стоки за домакинството - съответно 1.9 и 2.9%.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва ръст от 5.1%, резултат от комплексното взаимодействие между противоположните темпове на структуроопределящите съставни дейности. Увеличение се наблюдава в търговията със стоки за домакинството и битова техника - 7.0%, в търговията с текстил, облекло и обувки ­ 5.8%, и в търговията с фармацевтични и медицински стоки ­ 3.1%.

Същевременно обаче в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия и в ремонта на домакински и битови уреди е регистрирано намаление - съответно 0.6 и 5.4%.