Приходите от чуждите туристи растат
Приходите от чуждите туристи растат / снимка: Министерство на икономиката

Приходите от чуждестранен туризъм са нараснали тази година, съобщи на пресконференция зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев.

През първите девет месеца на годината страната ни е посетена от 6 245 794 чужди туристи, без транзитно преминаващите, което е ръст с 5.6 процента. Посещенията на страната ни с цел гостуване са се увеличили със 150 процента, отчитат от министерството.

Приходите от чуждестранен туризъм пък се увеличават с 4.1 процента за първите осем месеца на годината и възлизат на 2.325 млрд. евро.

На пресконференцията бе отчетено изпълнението на проекта "Интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари", който е на стойност 7.28 млн. лева и се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие".

Проектът се изпълнява за 36 месеца - до април 2015 г., и включва дейности за изграждане на имидж на България като целогодишна туристическа дестинация с богати възможности за туризъм.

Целта на кампанията е ефективна комуникация и максимално достигане на посланията до целевите аудитории на всеки един от 6-те пазара - Русия, Украйна, Румъния, Германия, Швеция и Полша, подчерта Анелия Генова, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма" в МИЕ и ръководител на проекта.

Според нея основните послания на кампанията са свързани с повишаване степента на информираност за България като целогодишна туристическа дестинация и страна с богати възможности за лятна и зимна почивка, с древна култура, богата на исторически и архитектурни паметници, с минерални източници, с красива и съхранена природа.