Приеха окончателно въвеждането на плоския данък
Приеха окончателно въвеждането на плоския данък / netinfo
С 10 процента данък ще се облагат доходите на всички физически лица от 2008 година, реши Народното събрание, като прие окончателно промените в закона за данъците върху доходите за физическите лица.

С въвеждането на плоския данък от 10 процента отпада необлагаемият минимум. Така от следващата година дори хората с минимална работна заплата ще плащат налог. От 70 процента на 40 процента се намаляват нормативно признатите разходи за доходите от авторски и лицензионни възнаграждения, както и от продажбата на селскостопанска продукция. Упражняващите свободна професия ще ползват нормативно признати разходи в размер на 25 на сто, а за доходите от наем - 10 на сто.

Догодина отпадат данъчните облекчения за деца, които родителите ползват в момента. Премахва се и облекчението за дарение в полза на хора с увреждания. С 5 процента ще може да се намалява годишната данъчна основа, ако е направено дарение в полза на здравни и лечебни заведения, детски градини, ясли, читалища, културни институции.

Подаващите годишна данъчна декларация са задължени да правят авансови вноски в размер на 10 процента. Данъкът, с който ще се облага дейността на едноличните търговци през 2008 година, ще е 15 процента, от 7 на 5 на сто депутатите намалиха данъка върху получения дивидент.