Приеха бюджета на здравната каса за догодина
Приеха бюджета на здравната каса за догодина / снимка: Sofia Photo Agency
Депутатите включиха творби на Достоевски в дебата за бюджета на здравната каса
68545
Депутатите включиха творби на Достоевски в дебата за бюджета на здравната каса
  • Депутатите включиха творби на Достоевски в дебата за бюджета на здравната каса

27 млн. лева ще бъдат осигурени за Здравната каса до края на годината. Това реши окончателно парламента, след като прие бюджетът на касата за 2014 г. С текстовете се увеличиха парите и до края на 2013 г, като основният ресурс бе намерен с намаляване на средствата за подслушване.

За следващата година депутатите осигуриха повече пари за спешна помощ и за психиатричните клиники. От бюджета на здравното министерство ще се осигурят пари за касата, които да доплатят за прегледите на личните лекари на пенсионерите. От догодина потребителската такса за възрастните хора ще е левче, а разликата до 2,90 лева се поема от здравното министерство с трансфер към НЗОК. Дебатите по бюджета за здравната каса продължиха повече от пет часа.

След гласуването председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че заради ГЕРБ се е загубило ценно пленарно време в повтаряне на едни и същи аргументи по темата с бюджета на здравната каса. Това е и мотивът му да не участва в дебата, а по отношение на зададените от ГЕРБ въпроси по темата, той обеща, че ще даде отговорите в писмен вид.

По-рано дебатите по бюджета за Здравната каса се превърна в литературно четене и отново обсъжданията по проблемите на здравеопазването не се водиха по същество. Този път спорният текст се оказа в намерението на управляващите да освободят част от резерва на касата. Според ГЕРБ това ще доведе до непрозрачност на системата, а според управляващите - за първи път парите за здраве ще отиват за здраве.

Мая Манолова от Коалиция за България се обърна към бившите управляващи от ГЕРБ, като им напомни, че лекарският съюз е сезирал прокуратурата за решението им резервът на здравната каса от 1,4 млрд. лева да бъде прехвърлен в националния бюджет.

"Госпожо Манолова, не само че потвърдихте впечатленията ми, че не разбирате нищо от здравеопазване, но и вчера, и днес на всички в залата стана ясно, че нямате понятие и от право. Може би в обучението си в Москва сте се ограничила до изучаването на манифест на Комунистическата партия. Силно се надявам да сте прочела "Престъпление и наказание" на Достоевски, защото само там виждам допирните точки в знанията ви за общата част на Наказателния кодекс", каза от своя страна бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Чела съм и "Престъпление и наказание", чела съм и "Идиот", отвърна Манолова.

Йордан Цонев от ДПС, обръщайки се индиректно към Десислава Атанасова я попита дали знае, че в "Престъпление и наказание" става дума за наказанието, което собствената съвест налага. "И дали имате такава след тези нагли изказвания по бюджета на НЗОК и по политиките в областта на здравеопазването", допълни той.

"Не знам как се отразява в стенограмата съскането отляво и от център при появата на определени народни представители", каза Даниела Дариткова от ГЕРБ и допълни: "Не знам кой какви книги е чел, но разбирам, че колегите тук от гледна точка на медицината имат добре развита първа сигнална система. Само че предполагам, че повечето от вас разполагат и с втора сигнална система, тоест апелирам, ако имате някакви коментари, да ги изкажете словесно, защото от това авторитетът на народното представителство определено ще се издигне".